Om vores dyner

Silkedyner – Populære som aldrig før

Dun og fjer har været forbundet med danskernes første valg, når der skulle købes dyner, men flere og flere har fået øjnene op for silkedynens unikke egenskab og efterspørgslen er stærkt stigende. Af gode egenskaber kan blandt andet nævnes, at silkedyner er temperaturregulerende og har en særdeles god evne til at absorbere og aflede sved, således at man kan få en god og uafbrudt nattesøvn.

Særligt for kvinder i overgangsalderen kan en silkedyne være et rigtig god valg, da mange kan lide af hedeture og kan vågne om natten nærmest badet i sved, og dette kan en silkedyne afhjælpe, idet både sengen og kroppen holdes tør med en silkedyne.

Den gode kvalitet

  • Vores silkedyner er udelukkende fremstillet af langfibret Mulberry silke, der nænsomt opbygges ved at silkelagene lægges ovenpå hinanden.
  • Dynerne er fasthæftet, hvilket hindrer at der kommer kolde områder som ved en kanalsyet dyne.
  • Færre luftbårne fibre, da der kun benyttes langfibret silke.
  • Ingen sammenklumpning af silkefyld, som ved en dundyne.

Det kan for nogen være svært at skelne mellem god og dårlig kvalitet, men det er dog stadig muligt at skelne mellem håndlavet silke og maskinfremstillet silke. Der vil være små nuancer i
vævningen i den håndlavede silke, hvor den maskinlavede ”efterligning” vil have en blød ”silkeagtig” fornemmelse og med en umiddelbar perfekt overfalde, som ægte silke ikke har.

Der findes videre en ild-test, der kan afgøre silkens ægthed, dvs man tager 2 silketråde og sætter ild til dem, og såfremt det er ægte silke, så bør der være en lille bunke fin sprød sort aske og lugte lidt som brændt hår og når ilden tages væk fra trådene, så vil det stoppe med at brænde.

Men såfremt det en efterligning, så vil trådene dryppe og brænde med en sort røg og trådene vil fortsætte med at brænde, selvom ilden tages væk fra trådene. Afslutningsvis kan det nævnes, at der er meget stor forskel på håndlavede og maskinfremstillede silkedyner.

Håndlavede silkedyner er meget overlegne på kvalitet, holdbarhed og antiallergiske egenskaber. Da processen med at lægge silken lag for lag, hvilket betyder mellem 100-400 lag, er dette
naturligvis en meget tidskrævende proces, og efterfølgende indkapsles og fastgøres silken i et vår, således at silkelagene ikke forskubbes i silkedynen.

Så denne proces er meget forskellig fra en maskinfremstillet silkedyne, idet denne som regel er lavet af kortfibret silke, eller en blanding af silke og polyester, hvilket også kaldes ”den vilde silke”, og dette er naturligvis et helt andet og billigere produkt, både med hensyn til produktet og produktionsformen.

Læs også: Hvilken dyne skal jeg vælge?